logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

J. Geesink & Zonen, Weesp

Fabriek voor Wagenbouw, IJzerconstuctie en Brandweermaterieel v.h. J. Geesink & Zonen te Weesp

geesink-magirus
Grondlegger van de "Rijtuigenfabriek en wagenmakerij J. Geesink" te Weesp was in 1875 Jacobus Geesink jr. Hoewel de vader van Jacobus Geesink jr. een eigen wagenmakerij had in Zwolle, volgde hij zijn vader niet op in de zaak. Deze was eerder na een kennismaking met een jonge dame, welke later zijn vrouw zou worden, vertrokken naar Weesp waar hij werk vond als meesterknecht bij de "Nederlandsche Stoom- Wielen- Wagen en Rijtuig-fabriek".
In 1875 kocht zijn schoonvader voor Jacobus Geesink jr. (Koos) een pand waarin hij een eigen bedrijf kon beginnen. Deze stap was behoorlijk succesvol, en door vele opdrachten kon hij al snel uitbreiden. Naast zijn eigen zaak, stak J. Geesink ook veel energie in alle aspecten van het brand bestrijden in de stad Weesp, waarbij hij tot generale brandmeester werd benoemd.
De productie van overwegend houten rijtuigen werd steeds minder door de opkomende motorisatie en de parallel daaraan lopende metalen mechanisatie, en langzaam werd de aanwezige vakmanschap en kennis steeds meer ten behoeve van vervaardiging van brandweermaterieel omgebogen.

geesink haagse brandweer 1918Brandweerwagen voor de Haagse Brandweer uit 1918.

geesink-1920-08-magirusadvertentie augustus 1920

carrosseriefabriek geesink 19200807 faecalienwagenFoto van een faecalienwagen, augustus 1920
Als J. Geesink in 1919 overlijdt heeft het bedrijf m.b.t. brandweermaterieel tot zelfs buiten de grenzen een toonaangevende naam. Zijn twee zoons zetten het bedrijf voort en beginnen zich ook voor reinigingsmaterieel te interesseren. Tevens weet men zich het importeurschap van Magirus vrachtwagens naar zich toe te trekken. De bestellingen waren voornamelijk kale chassis, waarbij allerlei opbouwen naar keus en speciale wensen door Geesink werd verzorgd.

magirus 19230331 geesinkadvertentie maart 1923

Geesink-gemeentetram-amsterdam-1924Carrosserie voor de Gemeentetram van Amsterdam, 1924

geesink-apc-1926-06-1Het bedrijf in juni 1926 (klik op de foto voor een vergroting)

De tol van vele groeistuipen midden jaren twintig komt behoorlijk hard aan als de wereldcrisis uitbreekt. Tijdens een vergadering van aandeelhouders in 1931 wordt het vertrouwen voor een nieuwe leiding van het bedrijf uitgesproken in de persoon van Meindert Geesink. Meindert is de broer van oprichter Jacobus Geesink jr., en al tientallen jaren op de achtergrond werkzaam binnen het bedrijf. Hij wil de groei van het bedrijf matigen en weer terugbrengen naar de specialisatie van alleen brand- en vuilbestrijding. Deze aanpak werpt snel zijn vruchten af en al snel is men opnieuw een modern en toonaangevend bedrijf op beide onderdelen.

A 25181 geesink weespVuilniswagen voor de Gemeentereiniging Groningen (bron: Gronings Archief)
 
In 1949 overlijdt Meindert Geesink. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon en ook zwager. In de jaren zestig neemt de concurrentie op het gebied van brandbestrijding vanuit zowel binnen- als buitenland aardig toe.
 
geesink-valenite-1956-04advertentie voor Valenite synthetische autolak met brandweerauto van Geesink, april 1956
 
Geesink embleem 2018 06 09 15.03embleem circa 1964

embleem circa 1964DAF DA 475 met roltrommel van Geesink, 1964
















Ironisch genoeg komt op 3 april 1968 een eind aan de brandbestrijdingsactiviteiten als men van verre een oranje gloed boven Weesp kan waarnemen, omdat de gehele fabriek aan de Nieuwstad in vlammen opgaat. Deze tegenslag en de tijd die nodig is voor de wederopbouw zet het bedrijf op een dermate achterstand en dus een nog slechtere concurrentiepositie, dat het besluit valt dat men zich nog alleen gaat richten op rollend reinigingsmaterieel. De productie hiervan wordt voortgezet in de in 1963 geopende fabriekshal in Emmeloord.

Meer lezen over het rijtuigverleden van Geesink? Zie de website van Hippomobielerfgoed.nl.

Tot op heden houdt men zich nog steeds bezig met afvaltransport onder de naam Geesinknorba