Carrosseriebouwers (beschrijvingen)

Berwi, Winschoten

berwi-carrosserie-1

In 1951 begon Jan Jurrien van Bergen een eigen bedrijf dat gespecialiseerd was in het maken van carrosserieën en brandweerwagens. Het werd bekend onder de naam Berwi, afgeleid van Van Bergen Winschoten. In de eerste jaren bouwde hij vooral brandweerwagens met pompen die geleverd werden door zijn broer (Andries Heero van Bergen, Heiligerlee), maar in latere jaren begon hij ook andere pompen in te bouwen. Zo had hij korte tijd een samenwerking met Motorkracht en Ajax de Boer. Voor Ajax de Boer bouwde hij in de loop van de jaren nog meer brandweervoertuigen. Ajax de Boer was onder andere importeur van Ziegler uit Duitsland.

Maar niet alleen brandweervoertuigen kwamen uit de Berwi fabriek, men bouwde ook ambulances en politievoertuigen, waaronder een gevangenentransportwagen en een hele serie Technische Patrouillewagens voor de Rijkspolitie op Citroën. Hij bleef eigenaar totdat hij het bedrijf in 1973 verkocht aan Ir. Statema.

Berwi stopte in 1976. In de Berwi fabriek is tegenwoordig de Nederlandse dochteronderneming van het Duitse Ziegler gevestigd.

bron: artikel over de Familie van Bergen, Nationaal Brandweer Documentatie Centrum.

berwi-carrosserie-2

Berwi-carrosserie op Chevrolet circa 1955

 

 

 

 

 

 

 berwi-1956-04

 

advertentie april 1956

 

 

 

 

 

 

 

 


berwi-carrosserie-3

 

 

 

 

 

 

 

 berwi-carrosserie-4

 berwi-carrosserie-5Zie hier voor meer foto's van Berwi voertuigen

Copyright © Conam 2010-2017

All Rights Reserved.