logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Opgelost: VW in Nederland

VW 1948 10 23 NvhN

29 oktober 2015: Adri de Vries vraagt zich al jaren af hoe het zat met de eerste verkopen van de Volkswagen Kever in Nederland. Toen VW via Ben Pon de Kever in Nederland ging verkopen waren er veel mensen die een Kever aanschaften, maar waarom eigenlijk? De oorlog was immers nog niet zo lang voorbij, dus waarom op dat moment een typisch Duitse auto kopen? Of stond Volkswagen toen al voor degelijkheid? (de advertentie dateert van oktober 1948).

Daarnaast is Adri al jaren op zoek naar een boek waarin de geschiedenis van de auto, met name de technische voortgang, is beschreven. Hij heeft al vanaf 1980 diverse boeken gekocht, maar niet een voldoet aan zijn eisen. Wie weet welk boek compleet is en betrouwbare informatie geeft?

4 november 2015: Hans van Reenen denkt dat een mogelijk antwoord op de eerste vraag is te vinden in de (leuke) uitgave “Koopman in beweging; Pon’s Automobielhandel BV 1895-1997”. Dit boekje is in augustus 1997 verschenen t.g.v. 50 jaar Volkswagen-import. Hierin komt ondermeer naar voren dat het succes van de Kever direct na WO II een combinatie is geweest van verschillende factoren:

- de scherpzinnigheid van “de koopman” Ben Pon in zijn algemeenheid:

- het belang om zo snel mogelijk (na het afgesloten contract met VW) verkooppunten in Nederland op te zetten en daarvoor potentiële garagehouders te benaderen
- ter plekke de 9 in 1947 geïmporteerde Kevers te demonstreren en hiermee proefritten laten maken; daarbij de pers vooraf te informeren
- de Kever was goedkoop (f 2.775,00), zuinig, onderdelen waren gemakkelijk te vervangen, inruilwaarde aan de hoge kant en een luchtgekoelde motor (“lucht bevriest en kookt niet”)
- de behoefte aan betaalbare, degelijke auto’s was groot en er was nauwelijks concurrentie.

Kennelijk was het bezwaar, dat het om een Duits product ging, toen toch minder relevant.

5 november 2015: Albert Koops weet dat de eerste auto’s in Nederland na de 2e wereldoorlog op de bon bij toewijzing werden geleverd. Century Groningen verkocht de eerste kever aan de heer F.W. Meijer aan de Bachkade, de baas van ‘van Daal en Meijer’. Die wilde een Traction Avant, maar kon enkel die kever krijgen. Punt uit.

De VW met het kenteken K-16607 is één van die eerste geïmporteerde kevers. Klik hier voor een foto van Ben Pon die de eerste serie komt ophalen in Wolfsburg, de nummers voorop zijn de chassisnummers van die auto’s.

Een aan te raden boek is “De Kever, de VW in Nederland” van auteur Jan de Lange.

13 november 2015: Paul Vlemmings schrijft: "bij de argumenten die tot dusver genoemd worden mbt de populariteit van de Volkswagen Kever ontbreekt er nog minstens een. In hetzelfde boek als waaraan Hans van Reenen refereert wordt ook nog het volgende opgemerkt: "Begin jaren '50 mag er jaarlijks een door de overheid vastgestelde hoeveelheid auto's geïmporteerd worden, waarbij de diverse automerken een vergunning voor een bepaald quotum toegewezen wordt. verkoopchef Lou Dekkers [van Pon (PV)] gaat gemiddeld eens per maand naar het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag om de importvergunningen te regelen. Als hij eenmaal voorbij de portier is, die meestal heel toegankelijk is voor een paar pakjes sigaretten, lukt het hem dikwijls de vergunning voor wel 50% van het landelijk importcontigent in de wacht te slepen voor Volkswagen." Conclusie: het is de door sigaretten verkregen grote beschikbaarheid van de Kever die tot de eerste successen van deze wagen hebben geleid. Overigens werden de Kevers rap duurder. De eersten werden in oktober 1947 nog geleverd voor f 2.775. Maart 1948 was dit al f 3.375. Een jaar later f 3.860 en in 1950 (april) al f 4.125."

17 februari 2017: Atte Roskam (voormalig voorzitter van de Luchtgekoelde Volkswagen Club Nederland)schrijft dat er een boek bestaat waarin de technische vooruitgang van de Kever uitgebreid wordt beschreven. Dat boek is 'The Car of the Century' door J.T. Garwood. Dat is een door (inmiddels wijlen) Garwood in eigen beheer uitgegeven 2-delig boekwerk.
Het bestaat in totaal uit ongeveer 1200 bladzijden a.h.w. uitgevoerd op fotocopie. Per jaar (vanaf 1946 tot de zeventiger jaren) staan alle wijzigingen hierin vermeld. Dus ook met ingang van welk chassisnummer en welk motornummer. Bij de Volkswagen Kever-historici staat dit werk bekend als uiterst betrouwbaar. Het moest bij Garwood zelf worden besteld, maar door het overlijden van de samensteller is het boek ook niet meer nieuw leverbaar. Wellicht dat er nog ergens een tweedehands exemplaar opduikt?