logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Postkaarten van garages

Jan Bakker heeft een verzameling van postkaarten met garages.
Bij enkele geeft hij toelichting.

Parkhotel Stadhouderskade Hobbemastraat Amsterdam garage voor 40 autos
Parkhotel Amsterdam

Het parkhotel aan de Stadhouderskade - Hobbemastraat te Amsterdam had voor de gasten een mooie en ruime stalling voor de auto’s. Er konden maar liefst veertig auto’s gestald worden. Op de voorgrond zien we een draaischijf, die waarschijnlijk werd gebruikt om het manoeuvreren van de voertuigen te vergemakkelijken. De kaart is gestempeld in 1937 doch de opname lijkt in het begin der jaren dertig genomen te zijn. Deze stalling was gratis. Van de meeste automobielen op deze kaart valt wel iets thuis te brengen. Tussen haakjes vermelden we het provincienummer indien leesbaar. Links zien we het front en de motorkap van een Mercedes Benz (G-l 3681), mogelijkerwijs een 300 Mannheim uit 1927. Op de achtergrond, nog steeds links, hebben we waarschijnlijk met een Chrysler sedan (G-8031) uit 1928 te doen. De auto voor de ingang doet denken aan een Essex van omstreeks 1927. De auto achter de pilaar is mogelijk een Chrysler sedan uit 1929. Rechts staat een Studebaker uit 1930 (G-12387), een touringmodel.

Wagners Auto Service Den Haag

Wagner's Auto Service

Door middel van deze kaart wilde Wagner’s Auto Service, v.d. Duijnslraat 67-69 te Den Haag, laten zien hoe de werkplaats eruitzag. Het bedrijf liet de kaart maken bij C. van Ewijk te Scheveningen. Wagner verleende service voor de merken Chrysler, De Soto, Dodge en Plymouth. Ook hielden ze zich bezig met het reviseren van motoren. Op de voorgrond wordt druk aan een Plymouth van modeljaar 1937 gewerkt.

Ripperda Kazerne

Ripperdakazerne

Ook het Nederlandse leger had en heeft autowerkplaatsen. In dit geval een mooie opname van een werkplaats der Ripperdakazeme te Haarlem. Zo te zien worden er twee Fords uit 1928 of 1929 onder handen genomen. De kaart is in 1938 verstuurd door B.M. Kley van de 1e Compagnie K.M.D., 3e sectie. De letters K.M.D. stonden sinds 1936 voor Korps Motor Diens. De dienst was in 1922, toen nog Schoolcompagnie van de Motordienst geheten, van Delft naar Haarlem verhuisd (bron: Nederlandse Militaire Voertuigen / van Popta en Schuiten, Van Holkema & Warendorf Bussum, 1978