Nieuws

Alle garagebedrijven van Nederland op de Conam-site

Het Garageproject

Conam staat aan de vooravond van haar grootste project ooit: het Garageproject.

Conam moedigt de belangstelling voor de automobiel en motorrijwielhistorie aan. Steeds meer mensen hebben interesse in de Nederlandse auto- en motorgeschiedenis. Conam is een financieel gezonde vereniging met een groeiend ledental en daar past de ambitie bij om ook grote projecten aan te pakken. Conam heeft zich voorgenomen om al die dealers, agenten, concessionairs, subdealers en garagebedrijven van personenauto's, trucks en motorfietsen in kaart te brengen. Het Garageproject is het grootste Conam-project in de bijna 25-jarige geschiedenis van onze vereniging en het is helemaal 'des Conams'.

Anderen gingen ons voor

De directe aanleiding van het Garageproject is het dealerboek, waarover Conam-lid Dik Som in het Conam Bulletin van december jl. publiceerde. In dat dealerboek beschreef Renault-inspecteur J. Lewin in de jaren dertig alle Renault-agenten in Nederland plus hun concurrenten. Het boek is gemaakt voor gebruik binnen de Renault-organisatie en voorzien van foto's van alle beschreven garagebedrijven. Conam wil deze gegevens online op onze eigen website.

garage wagemakers tilburg 1

foto: Garage Wagemakers, Tilburg, circa 1930 (collectie  Dik Som)

Wie komen op de lijst?

Alle garagebedrijven. Daar zitten bekende namen bij, zoals het garagebedrijf van autocoureur Maus Gatsonides in Heemstede, Hessing in De Bilt, de garage van fietsfabrikant Fongers. In het Renault-boek kwamen we garage Pon in Amersfoort en de Torengarage in Den Haag tegen. Daarnaast zijn er duizenden garagehouders, die geen landelijk bekendheid genoten, maar wellicht in hun dorp of stad of voor de door hen gevoerde auto-, truck- of motorfietsmerken, wel interessant of belangrijk waren.

Hoeveel garagebedrijven zijn er eigenlijk?

In potentie gaat het om tien- tot twintigduizend garagebedrijven. Of we al die bedrijven gaan beschrijven? Tuurlijk! Waarom niet? Het is een gigantisch project en we zullen er nog jaren aan werken, maar iedereen kan meehelpen en het hoeft volgend jaar echt niet af. We beginnen met de gigantische lijst van garagebedrijven, die Conam-lid Fons Alkemade heeft aangelegd. Daar voegen we het Renault-boek van Dik Som aan toe, nemen vervolgens de Ford-gids uit de jaren twintig van John Mulder over en zullen op die manier garagebedrijf voor garagebedrijf toevoegen. Op de Conam-bijeenkomst in Westzaan gingen er prachtige fotoalbums van Daf truckdealers rond. Zou er perfect bij passen. We beginnen dus niet met niets.

garage sukkel middelburg 1

 

 

foto links: Garage Sukkel in Middelburg circa 1950 (collectie Eduard Hattuma)

 

 

Hoe gaat het er straks uit zien?

Dat weten we nog niet. Zetten we elk garagebedrijf op onze website met een omschrijving? Zoiets. We willen de lijst verrijken met foto's en verwijzingen naar boeken, tijdschriftartikelen en links naar websites, maar hoe diep we in de omschrijving gaan weten we nog niet. Conam-lid Anton Janssen schreef een boek van maar liefst 420 pagina's over één garagebedrijf, namelijk het Nijmeegse garagebedrijf van L.A. Moll's Atim. Die diepte lijkt slechts voor een paar bedrijven weggelegd, al kan onze website heel wat data aan. Uitgangspunt is dat de lijst een beeld schetst van de ondernemers in de auto-, truck- en motorfietsbranche en dat het de wordingsgeschiedenis van het Nederlands automobilisme zal tonen.

Hoe gaan we nu verder?

Op de ALV van 5 maart 2016 is besloten om een werkgroepje samen te stellen dat zal nadenken over de structuur en over een standaard met thesaurussen. Vooralsnog hebben zich daar voor opgegeven de Conam-leden: Hans Waldeck, Fons Alkemade, Rutger Booy, Paul Vlemmings en John Mulder. De werkgroep zal beslissen of en hoe we onderscheid maken tussen de Ford-dealers van de Duitse en de Britse Fords. Zetten we de Xedos-dealers onder Mazda, zijn 'service dealers' hetzelfde als erkende reparateurs en linken we dealerbedrijven aan hun importeurs? Hoe vermelden we de megadealers die één dealercontract, maar tientallen outlets heeft en betrekken we andere organisaties (BOVAG, VACO, FOCWA) bij het Garageproject?

Kan iedereen helpen?

Ja. Het Garageproject zal vrij toegankelijk en gratis te bezoeken zijn op de site van Conam; een inlogcode of het achterlaten van een e-mail adres is niet nodig. Conam nodigt iedereen van harte uit om mee te doen. Een mailtje met bronvermelding (!) naar de webmaster moet voldoende zijn om het op de Conam-site te publiceren. We respecteren fotorechten, want tenslotte vragen wij ook van de bezoekers op onze website dat te eerbiedigen. Ken jij of heb jij een beschrijving en foto's van een garagebedrijf? Wil jij meedenken over de vormgeving? Heb je ervaring met structuren en thesaurussen of wil je als aanjager functioneren voor de garagebedrijven in jouw regio, geef je dan hier op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Je zit nergens aan vast. Het enige dat we vragen is dat jij je aan dit project committeert, dat mag eenmalig of voor langere tijd. Aan jou de keuze.

Copyright © Conam 2010-2020

All Rights Reserved.