logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Nieuw bestuur en management voor het NCAD

fons alkemade ncadHet Nederlands Centrum voor Auto Documentatie (NCAD) in Helmond is bestuurlijk vernieuwd. Na tien jaar hebben directeur Jan Wouters en centrummanager Margaretha Werinussa het NCAD verlaten. Hun taken zijn overgenomen door Fons Alkemade (foto). Fons was in 1998 en 1999 ook al betrokken bij het toen nog in Arnhem gevestigde NCAD. Tevens is het stichtingsbestuur van het NCAD grotendeels vernieuwd. Peter van der Koogh heeft na zeventien jaar het bestuur verlaten. Hij was tien jaar voorzitter en is in die functie opgevolgd door autojournalist Wim Oude Weernink met Willem Posthumus Meyjes als secretaris. Verder traden Pim van de Werd en Lambert van der Meulen toe tot het bestuur. Marc van Doorne (penningmeester), Jean Pierre Heijster en NCAD-oprichter Gijs Mom behouden vooralsnog hun bestuurszetel.

Het NCAD beheert een groot auto-historisch archief met documenten, boeken en beeldmateriaal dat door particulieren, instanties en wetenschappers geraadpleegd kan worden. Ook vrachtauto’s, bussen en motoren zijn in het archief te vinden.

“Ik ben heel blij met de grote diversiteit die nu in het bestuur is ontstaan. Als manager maak ik dankbaar gebruik van de netwerken en expertises van de oude en nieuwe bestuursleden. Maar ik voeg daar direct aan toe dat ook de kennis en inzet van onze vrijwilligers essentieel zijn. De afgelopen maanden waren lastig door Covid-19 maar we gaan nu weer vol energie aan de slag”, aldus Fons Alkemade in zijn nieuwe functie bij het NCAD.

Op zaterdag 26 september heeft het NCAD open huis. Dan zal tevens aandacht worden besteed aan ‘125 jaar motorfiets in Nederland’ met een expositie en een lezing. Belangstellenden kunnen onder andere een originele Hildebrand & Wolfmüller uit 1895 bewonderen.

www.ncad.nl