logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Gezocht: Daimler DE36 met kenteken ZT-81-71

ZT 81 71 daimler de36 ruifrok 1
23 november 2020: Peter Ruifrok is de register beheerder voor de Daimler DE36, een Engelse klassieker uit de periode 1946-1953 die bijzonder is, omdat er een straight eight motor in zat. Hij schrijft:
“Rond 1958 heeft de firma Huiskamp in Winterswijk een bestaande DE36 omgebouwd tot hearse. De foto is gemaakt bij het vroegere pand van de firma Huiskamp. De firma Huiskamp bestaat nog, maar kan mij niet verder helpen. In 1985 kwam er een andere eigenaar, en de verhuizing naar een nieuw pand, alsmede het onder water lopen van de kelders in het oude gebouw waar de archieven lagen, hielpen natuurlijk niet. Ook lijken er geen personen meer voorhanden die in die tijd daar werkten. Na de ombouw is deze DE36 in 1958 op nieuw kenteken gezet (ZT-81-71).
Nederland kent een beroemde DE36 (chassis 51152), welke in het bezit was van het Koninklijk Huis. Wilhelmina kocht de auto in 1946 als limousine en deze werd in 1950 omgebouwd bij de firma Chr. Roos in Den Haag tot landaulette. Tot 1956 werd de auto voor staatsdoeleinden gebruikt met als kenteken HX-1. Op enig moment daarna heeft het Koninklijk Huis deze auto van de hand gedaan en verlies ik het spoor.

De “standaard” literatuur over HX-1 koppelt deze aan ZT-81-71, maar ik vind dat moeilijk te geloven. Volgens deze standaard literatuur “deed op 10 juli 1959 koning Boudewijn der Belgen intocht in den Haag in deze auto, het nummerbord was in 1958 veranderd van HX-1 naar ZT-81-71 en de auto was inmiddels ook weer een limousine geworden (omgebouwd bij de firma Huiskamp in Winterswijk). Daarna is de auto nog enige tijd geregistreerd geweest in de administratie van het Koninklijke Staldepartement”. Dit kan niet kloppen, want ZT-81-71 is een hearse (wel omgebouwd bij Huiskamp).

Kijkende naar de foto van ZT-81-71 zie ik een klassieke Hooper body en geen tekenen van een eerdere landaulette. Daarom heb ik ook een foto van HX-1 als landaulette toegevoegd.
De belangrijkste vraag is nu, wat was het chassisnummer van ZT-81-71? Dat is een getal van 5 cijfers, waarvan het eerste een 5 is. Het chassisnummer zat op een koperen plaatje in het motor compartiment op de scheidingsplaat met het passagiers gedeelte.

Additionele vragen zijn: waar kwam de auto vandaan, want het is origineel lijkt zeker geen hearse geweest te zijn, maar een limousine. En voor wie was de auto bestemd, waar is hij gebleven? En wie wordt daar in die rouwstoet eigenlijk begraven?"

24 november 2020: Hans Waldeck vraagt zich af of Peter Ruifrok al contact heeft gehad met het Koninklijk Staldepartement: "Voor de goede orde merk ik op, dat de Daimler in de rouwstoet nog niet de hearse-uitvoering heeft! Volgens mij heeft die rouwstoet wel een verbinding met het Koninklijk Huis, omdat de volgauto’s (zie het boek 'Koninklijk Autorijden' van Frans Vrijaldenhoven) ongetwijfeld van het Koninklijk Staldepartement waren (zie de Lincoln en dan de Cadillacs). Een koninklijke begrafenis heeft echter in de jaren vijftig niet plaatsgevonden. De Koningin-moeder Wilhelmina overleed in 1962. Die werd wel in een (witte) hearse vervoerd, maar dat was een Austin Princess met het kenteken JT-14-95 en dat was volledig in het wit. De vraag over de rouwstoet lijkt mij ook een goede voor het Koninklijk Staldepartement."

24 november 2020: Louis van Telgen vond onderstaande foto in het archief van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH), waarop duidelijk te zien is dat het kenteken ZT-81-71 was en dat het nog steeds een landaulette was toen de Daimler gebruikt werd bij het bezoek van Koning Boudewijn in 1959. Hij moest dus kort daarna verkocht zijn aan Huiskamp.

14 december 2020: Eduard Hattuma vond op YouTube de film ‘Vorstelijk Bezoek aan Friesland’, waarin verslag wordt gedaan van een vorstelijk bezoek aan Friesland op 21 mei 1959. Hierin is de Daimler ZT-81-71 meermalen en duidelijk op bewegend beeld te zien, niet als hearse maar als landaulette.

daimler de36 ZT 81 71 nimh