Nieuws

Studiemiddag De iconische snelweg

26 maart 2018: Op 8 juni vindt een bijeenkomst plaats met lezingen, filmbeelden en verhalen die een beeld geven van verleden, heden en toekomst van onze autosnelwegen. De A12, de oudste snelweg in Nederland, zal daarbij de rode draad vormen.
De middag is bedoeld voor iedereen die zich betrokken voelt bij de aanleg en inpassing van autosnelwegen. Snelwegen vormen een bijzondere infrastructuur die zich de afgelopen tachtig jaar enorm heeft ontwikkeld en een flinke stempel drukt op ons leven en landschap.
Conam-lid Hans Kloos zal op 8 juni ook in het programma zitten: als oud Wegenwachtman met veel mooie verhalen over de snelweg gaan we hem tussen de lezingen door interviewen.
Meedoen? Lees hier meer! (De link opent een pdf)

Conam nu ook op Facebook!

facebook
Degenen die een Facebook account hebben kunnen ons nu ook daar volgen. Het is de bedoeling om op Facebook natuurlijk de laatste updates van deze website te plaatsen, maar ook berichten en foto's die de website niet halen, omdat een vraag vaak snel kan worden opgelost. Klik hier voor de link waarmee je ons op Facebook kunt volgen.

Oproep voor het geven van een presentatie

2e conferentie 2De AHG, de SHAB en CONAM nodigen u graag uit voor hun tweede gezamenlijke Europese conferentie over de automobielhistorie. Deze conferentie zal van 29 tot 31 maart 2019 worden gehouden in het Louwman Museum, Leidsestraatweg 57, 2594 BB Den Haag, Nederland.

Tevens gaan er uitnodigingen naar gelijksoortige organisaties als AISA (Italië), AHA (Australië), UIA (Servië) en SAH (VS), en naar andere geïnteresseerde organisaties en individuen.

Tijdens de conferentie worden presentaties gegeven die zich zullen richten op onderwerpen met een grensoverschrijdend Europees of internationaal belang, of van algemeen belang zijn voor autohistorici.

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

Vrijdag 29 maart: aankomst, informeel diner in het hotel.
Zaterdag 30 maart: conferentie in het museum vanaf 09.00 uur, met een pauze voor de lunch, gevolgd door diner.
Zondag 31 maart: afhankelijk van het aantal presentaties, kan er op zondagmorgen nog een conferentiesessie plaatsvinden.

U kunt uiteraard de conferentie bijwonen, maar u kunt, indien mogelijk, ook een presentatie geven. Deze dient bij voorkeur in het Engels te worden gehouden. Bijbehorende PowerPointpresentaties moeten zoveel mogelijk worden ondertiteld in meer dan één taal, met name als de presentatie niet in het Engels wordt gehouden. De lengte van elke presentatie is voorlopig ingesteld op 30 minuten.

Houd er rekening mee dat het programma kan worden gewijzigd. De organisatoren behouden zich het recht voor om een deel van het programma te annuleren.

De organisatoren willen u graag oproepen om een presentatie in te dienen. De sluitingsdatum hiervoor is 1 oktober 2018. Geef een overzicht, inclusief de geschatte lengte en het aantal dia's.

Lees meer: Oproep voor het geven van een presentatie

Petitie: behoud de Electrische Museumtramlijn in Amsterdam

asdfAl vele jaren houdt een groep Amsterdamse vrijwilligers de oude trams in ere. Op het traject Haarlemmermeerstation-Bovenkerk wordt met name in de zomermaanden gereden. Door woningbouw dreigen ze nu hun plek in Amsterdam kwijt te raken. De vrijwilligers willen de trams behouden en hebben een actie gestart op petities.nl om zoveel mogelijk handtekeningen te krijgen voor het behoud van de Electrische Museumtramlijn Amsterdam.

Ben je ook voor het behoud van een stukje nostalgie, teken dan de petitie zodat de gemeenteraad van Amsterdam ziet dat mensen de museumtramlijn willen behouden. Veel mensen hebben de petitie al ondertekend. Wilt u daar ook aan meedoen, activeer dan deze link (klik!).

Als u de petitie heeft verstuurd, krijgt u een email terug met een link die u moet activeren. Als u deze link niet activeert, dan geldt uw ondertekening niet.

Folders van Gatford en Gatso op Duitse veiling

Al jaren houdt het Duitse veilinghuis Automobilia Auktion Ladenburg twee maal per jaar een grote veiling van automobilia: foto's, brochures, tijdschriften, affiches maar ook bijvoorbeeld medailles en coureurspakken. Op de nu lopende veiling, waar men ook online kan bieden, wordt een kavel aangeboden waarin twee folders van Gatso en één van Gatford zitten. Van Gatso vindt men nog wel eens wat maar het Gatford document is vermoedelijk zeer zeldzaam. Bieden kan nadat men zich heeft aangemeld. De herfstveiling vind u hier.

Gerard Hoogendijk overleden

Gerarad Hoogendijk 2016Tot onze grote schrik hoorden wij dat op 21 oktober 2017 ons Conam-lid Gerard Hoogendijk is overleden. Gerard was binnen Conam vooral bekend om zijn kennis van zwaar vervoer, met name aanhangwagens en opleggers. Daarnaast bezat hij een uitgebreide kennis van juridische zaken voor wat betreft verkeerswetgeving. Gedurende de bestuursperiode van 2007 t/m 2012 heeft Gerard het stokje van Marinus Kielman overgenomen en was een prima en zeer accurate penningmeester. Net zoals zijn voorganger zorgde ook hij weer dat het eigen vermogen van de Conam groeide en zette de vereniging daardoor nog weer steviger in haar schoenen. Wij zullen hem als actief lid en oud bestuurslid dan ook ten zeerste missen en hebben wij als einige troost, zoals de spreuk op zijn kaart aangeeft: dat het verlies verzacht wordt door de herinneringen. Onze gedachten gaan dan ook uit naar zijn partner Julia en zoon Bas, die wij in deze periode sterkte wensen met het dragen van dit verlies.

Algemene Ledenvergadering van de AHG

Van 23 t/m 26 november 2017 houdt de Automobiel Historische Gesellschaft haar jaarvergadering in Stuttgart. Tevens vieren zij de 20e verjaardag van de AHG. Secretaris Thomas Ulrich nodigt daarom van harte alle Conam-leden uit om daarbij aanwezig te zijn.
Verdere info bij Thomas Ulrich
tel.: 0049 (0) 30 914 85 973

Details:
Datum: 23/11 t/m 26/11/2017
Plaats: Hotel IBIS Styles Stuttgart
Teinacher Strasse 20
70372 Stuttgart Bad Cannstatt
tel.: 0049 (0) 711 95400
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tarief incl. ontbijt
23 op 24 nov. Eenpersoonskamer: €95,00 Tweepersoonskamer: € 115,00
24 nov t/m 26 nov: Eenpersoonskamer € 75,00 Tweepersoonskamer € 95,00 per nacht
Hotel kan geboekt worden rechtstreeks met codewoord AHG

Frans Kense overleden

frans kense 2015Donderdag 31 augustus jl. is Conam-lid Frans Kense overleden.

Frans was al enige tijd ernstig ziek, maar voor velen zal zijn overlijden toch nog onverwacht zijn.

Frans werkte niet in de autobranche, maar was docent productietechniek. Door zijn interesse in techniek, raakte hij ook geïnteresseerd in wat er in Japan gebeurde. Hij bouwde met veel mensen in Japan een bijzondere band op; we zagen het terug in zijn rouwkaart.

Frans was een Conam‑lid van de oude stempel: onderzoekend, enthousiast en altijd bereid informatie te delen. Hij schreef vanaf 2006 zo'n zestien artikelen voor het Conam Bulletin, waarvan een flink deel over de aspecten van de autogeschiedenis in Noord-Brabant, Zeeland en Limburg ging. In 2013 verscheen zijn boek 'Verkeer en Vervoer in Brabant 1814-1940'. Uiteraard was Frans betrokken bij de succesvolle site deautovanmijnopa.nl. Misschien was dit project van het Brabants Historisch Informatie Centrum er zonder Frans wel nooit gekomen.

Ondanks zijn afnemende energie en zijn lichamelijke beperkingen, bleef Frans een enthousiaste en ogenschijnlijk onvermoeibare productieve autohistoricus met altijd frisse ideeën. Recentelijk nog sprak hij met diverse leden over het catalogiseren van alle RAI‑tentoonstellingscatalogi. Dat zou een mooie uitbreiding op de databases op de Conamsite kunnen zijn geweest.

Frans Kense blijft in onze herinnering voortleven als een gedreven onderzoeker van de Nederlandse automobielgeschiedenis en die van Noord-Brabant in het bijzonder.De eerste kentekenplaat bestaat nog!

ND 00 01 DSC 0002 lr

4 november 2016: Eduard Hattuma vond een uniek historisch voorwerp: Het nummerbord ND-00-01, het eerste Nederlandse kenteken volgens het nog altijd bestaande landelijke systeem. De plaat is gefabriceerd door GEPAL in Den Haag. Dit bedrijf bestaat nog en is gevestigd in Zwijndrecht, De nummerplaat is in 1951 geschroefd op de voorbumper van de Ford Taunus 10M uit 1950 van de heer J.K.Leyen, directeur van het Verbond van Verenigingen van Veilig Verkeer. Het bevestigen van de nieuwe kentekenplaat gebeurde op nogal grove wijze met boorgaten door de N en de laatste nul. De laatste (zevende) eigenaar van de Taunus heeft de nummerplaat jarenlang bewaard tegen zijn garagemuur.

ND 00 01 DSC 0003 lr

 

En waarom werd begonnen met de letter 'N' en niet met bijvoorbeeld de 'A'? Lees het hier!

Alle garagebedrijven van Nederland op de Conam-site

Het Garageproject

Conam staat aan de vooravond van haar grootste project ooit: het Garageproject.

Conam moedigt de belangstelling voor de automobiel en motorrijwielhistorie aan. Steeds meer mensen hebben interesse in de Nederlandse auto- en motorgeschiedenis. Conam is een financieel gezonde vereniging met een groeiend ledental en daar past de ambitie bij om ook grote projecten aan te pakken. Conam heeft zich voorgenomen om al die dealers, agenten, concessionairs, subdealers en garagebedrijven van personenauto's, trucks en motorfietsen in kaart te brengen. Het Garageproject is het grootste Conam-project in de bijna 25-jarige geschiedenis van onze vereniging en het is helemaal 'des Conams'.

Anderen gingen ons voor

De directe aanleiding van het Garageproject is het dealerboek, waarover Conam-lid Dik Som in het Conam Bulletin van december jl. publiceerde. In dat dealerboek beschreef Renault-inspecteur J. Lewin in de jaren dertig alle Renault-agenten in Nederland plus hun concurrenten. Het boek is gemaakt voor gebruik binnen de Renault-organisatie en voorzien van foto's van alle beschreven garagebedrijven. Conam wil deze gegevens online op onze eigen website.

garage wagemakers tilburg 1

foto: Garage Wagemakers, Tilburg, circa 1930 (collectie  Dik Som)

Lees meer: Alle garagebedrijven van Nederland op de Conam-site

Copyright © Conam 2010-2018

All Rights Reserved.