Nieuws

Documentaire over Josef Ganz

jozef ganz
Na jaren van werk is de documentaire ‘Ganz: How I Lost My Beetle’ van regisseur Suzanne Raes klaar voor release! Vanaf 2 mei 2019 is de film te zien in theaters door heel Nederland. Na de Nederlandse release wordt de film internationaal uitgebracht.

Korte inhoud van de film
Josef Ganz, redacteur van vakblad Motor-Kritik, verbaasde Duitsland in 1932 met een revolutionaire kleine auto. Het was zijn droom: een personenauto die iedereen zich kon veroorloven. Het idee vond zijn weg naar de nieuwe Reichskanzler Adolf Hitler. Maar in de droom van Hitler was er geen plaats voor de Joodse uitvinder Ganz. Dit is het verhaal van de man wiens ontwerpen leidden tot de uitvinding van de Volkswagen Kever en uiteindelijk alles verloor. In de film brengen de familieleden en bewonderaars van Ganz zijn verloren erfgoed weer tot leven.

‘Ganz: How I Lost My Beetle’ is een productie van Submarine, in coproductie met Lichtblick Film, NTR en WDR. De film is gemaakt met de steun van het Nederlands Film Fonds en het Nederlands Filmfonds Production Incentive, Creative Europe - Media Programma van de Europese Unie, Media Fonds, Film- und Medienstiftung NRW en CoBO.

Autosport Archief naar Autosport Museum Zandvoort

ncad archief zandvoortOnlangs heeft de Stichting Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie, NCAD, een overeenkomst gesloten met Sichting Nationaal Autosport Museum Zandvoort (SNAMZ).

Het ligt in de bedoeling dat er in Zandvoort een permanent Museum over de autosport komt. Niet alleen over de racerij, maar ook over rally- en rittensport en misschien ook Kartsport en Rallycross zullen wisselende exposities gehouden worden.

Daartoe hebben drie autosportenthousiasten, Marc de Bruijn (voorzitter), Machiel Kalf (secretaris) en André Schoonenwolf (penningmeester), met wortels in de KNAF, KNAC, NAV en HARC in december 2018 een stichting opgericht. De Gemeente Zandvoort juicht de plannen toe en en heeft ook al direct een ruimte in het stadhuis beschikbaar gesteld, waar archief en documentatie voorlopig kan worden opgeslagen en later ook voor het publiek (op afspraak) toegankelijk gemaakt kan worden. Dit tot een permanente ruimte waar ook voertuigen tentoongesteld in Zandvoort geregeld is.

De NCAD, die o.a. het autoracearchief van de NAV beheert maar ook veel andere autosportdocumentatie in haar ruim 2 kilometer autoarchief op de Automotive Campus in Helmond heeft, brengt haar autosportdocumentatie bij de Stichting Nationaal Autosport Museum Zandvoort in Zandvoort onder als ‘dependance’ omdat dit hier beter bij past en zo meer geïnteresseerden kan bereiken die wat op willen zoeken of na een bezoek aan het museum zelf documentatie af willen staan.

Het doel van het Nationaal Autosport Museum is niet het verkrijgen van eigendom, maar wel om bredere bekendheid aan de Autosport historie en cultuur in de breedte te geven in een tijd waarin met name door de prestaties van Max Verstappen de autosport populairder wordt. Ook wil men voorkomen dat autosportdocumentatie bij kleiner wonen of overlijden van autosportenthousiasten verloren gaat. Ook dit gaat over rijdend cultureel erfgoed. De NCAD blijft dan ook eigenaar van de documentatie, die naast boeken en tijdschriften ook programmabladen, foto-, film-, videoverzamelingen en door diverse ex-coureurs afgestane plakboeken etc. bevat.

Op donderdag 7 maart 2019 is de eerste helft van het NCAD autosport archief vanuit Helmond in Zandvoort afgeleverd en in de kasten van de Stichting Nationaal Autosport Museum Zandvoort in het Stadhuis van Zandvoort ondergebracht. Vrijwilligers van beide Stichtingen hebben hiermee een eerste stap gezet in de samenwerking die nog dit jaar ook tot een eerste tentoonstelling moet leiden.

Op de foto v.l.n.r.: Marc de Bruijn, Margaretha H. Werinussa, Machiel Kalf en Pim van de Werd voor de eerste autosportarchiefkasten.

Nieuw boek van Wouter Jansen: Citroën ses poids lourds et autocars 1929-1974

jansen wouter image001Weinigen weten dat Citroën niet alleen al 100 jaar personen- en bestelwagens maakt, maar vanaf 1929 tot 1974 ook vrachtwagens en bussen produceerde. Over die laatste periode gaat het begin februari verschenen Franstalige boek: Citroën ses poids lourds et autocars 1929-1974.
Aan de hand van ruim 700 merendeels onbekende, authentieke illustraties van all over the world (ook uit Nederland) wordt in deze nieuwe publicatie een beeld gegeven van hoe die vrachtwagens eruit zagen. Aanvankelijk afgeleid van de C6 personenwagens van eind jaren twintig groeide dit uit tot de zware types 45 en 55. Om na de overname van Berliet door Citroën begin jaren 70 een relatief stille dood te sterven. Berliet ging alleen door en na het faillissement van Citroën eind 1975 nam Peugeot het roer over. Zij zagen geen brood in een vrachtwagendivisie; Berliet werd aan Renault verkocht.
Het boek van de hand van de Nederlandse Citroënkenner en CONAM-lid Wouter Jansen is opgedeeld in tien hoofdstukken - die elk een type Citroën vrachtwagen behandelen. Tussendoor zijn kaders van twee tot tien pagina's te vinden, over onder andere de historie van Citroëns eigen autobusbedrijf, touringcars in bedevaartsoord Lourdes, speelgoedauto's uit de jaren 30, Parijse brandweerwagens en het inhuren van de Amerikaanse ontwerper Henry de Ségur Lauve.
Even de technische gegevens: 208 pagina's, formaat 23 x 32 cm, harde kaft, fullcolour, prijs 39.95 exclusief verzendkosten. Bestellen kan in Nederland via deze link. Levering vanaf half februari. En het boek is natuurlijk ook verkrijgbaar op de stand van CitroExpert tijdens Citromobile in mei 2019.

Boek over H.J. Gorter uit Zwolle, Schaatsen- en rijwielfabrikant 1894-1907

1915 1126 Gorter middelste manTwee leden van de Stichting De Poolster *) hebben een boek samengesteld over Hendricus Jacobus Gorter uit Zwolle. Van 1905 tot 1918 was hij de tweede voorzitter van de Nederlandsche Motorrijders Vereniging (NMV). Naast de vele werkzaamheden voor deze Vereniging was hij een goed schaatsen- en rijwielfabrikant.
Het boek, met daarin een overzicht van zijn dynamisch leven, met veel nieuwe details, ook uit de NMV-periode, heeft een oplage van 100 exemplaren, A4 formaat met een hard kaft, in kleur, 96 bladzijden. Daarin onder andere de foto’s van zijn schaatsmodellen en de afbeeldingen van twee unieke prijscouranten en veel afbeeldingen.
Kosten 25 euro (inclusief verzending) op bankrekening NL95 INGB 0667677828 t.n.v. A.J. van den Ouweelen Leiden. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


De foto links is genomen bij de start van een rit van de NMV, H.J. Gorter staat in het midden.

*) De Poolster bestaat inmiddels 40 jaar, het is een vereniging van verzamelaars van winterse objecten en heeft zo’n 175 leden. Er is een kwartaalblad de Kouwe Drukte, daarin staan bijzonderheden over bijvoorbeeld schaatsen, schaatsenmakers, ijskaarten of internationale postzegels met afbeeldingen van schaatsenrijders, etc. etc. De Stichting heeft een website www.schaatshistorie.nl en een gedigitaliseerde site van het blad Kouwe Drukte www.verzamelkringdepoolster.nl

Eerste Internationale Heidebloem Literatuur- en Automobilia-Beurs Siebengewald

Conam-lid Wil Elbers organiseert op zaterdag 27 april 2019 de 1e Internationale Heidebloem Literatuur- en Automobilia-Beurs in Siebengewald:

Hallo Conam-leden:

Deze beurs is bestemd voor alle leden van Conam, ook de Duitse AHG, enzovoort en wie er verder nog interesse heeft! We maken het ook bekend in alle mogelijke vakbladen die we maar kunnen vinden! Daarom is er de mogelijkheid om te overnachten op het terrein met camper of caravan. Tevens hebben we bewust de datum op een zaterdag gelegd, zodat iedereen zondag weer thuis kan zijn.

Verder zouden we het leuk vinden als iedereen speciaal spul meebrengt, omdat we op een prima echo achteraf hopen en daarmee deze beurs tot een vaste waarde in het circuit kunnen maken.

Dus: verkopen kan men alle literatuur en alle kleinspul dat met oude motorfietsen, oude automobielen, oude bromfietsen, oude vrachtwagens, oude tractoren en oude zuigergestuurde vliegtuigmotoren te maken heeft. Verder hebben we ook een eerste aanzet tot een kleine tentoonstelling van oude voertuigen. Privépersonen krijgen gratis een tafel van < 2 Meter, handelaren moeten er voor betalen.

Zo hopen we dat we een interessant programma samengesteld hebben en velen van jullie de weg naar Siebengewald vinden. Siebengewald is relatief gemakkelijk te bereiken via de A73/A77; het ligt midden tussen Venlo en Nijmegen aan de Duitse grens en circa 10 km van Boxmeer.

Nog even de details:

1e Internationale Heidebloem Literatuur- en Automobiliabeurs op 27 april 2019 Tijdstip 10.00 tot 17.00 uur.
Locatie: Café Heidebloem, Gochsedijk 4, 5853AC Siebengewald/Lb., Nederland
midden tussen Venlo en Nijmegen tegen de Duitse grens.
Voor alle literatuur en klein spul op het gebied van oude motorfietsen, oude auto’s, oude bromfietsen, oude tractoren, oude vrachtwagens en oude zuigergestuurde vliegtuigmotoren.
Entree: € 2,- met tafel vrij, zover ter beschikking.
Voor info: Wil Elbers, tel.: (+31) 0485-442059, gsm: of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,

De Fehac zoekt een vrijwilliger!

fehac 120203 2De Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs adviseerde eigenaren die een oldtimer zonder kenteken bezitten over het bouwjaar van een oldtimer door het afgeven van zogenaamde bouwjaarverklaringen. Doel was om een geldig kenteken te verwerven. De FEHAC hanteerde hiervoor de zogenaamde 'FEHAC-criteria bouwjaarverklaring'. Dat is een lijst met aandachtspunten waar rekening mee kan worden gehouden bij het aanvragen van een kenteken. Het blijkt dat sommige mensen het op prijs stellen om wat meer advies of zelfs enige begeleiding te krijgen bij het te doorlopen traject. De FEHAC is van mening dat mobiel erfgoed zoveel mogelijk bewaard moet blijven. Dat gaat met kenteken een stuk beter dan zonder. De FEHAC zoekt nu een vrijwilliger voor dat doel voor personenauto's. Deze vrijwilliger kan een beroep doen op de kennis en kunde en het netwerk van de FEHAC.

Als u belangstelling hebt kunt u zich aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Conam-lid Hendrik Simon Frederiks overleden

29 november 2018: Opnieuw is ons een prominent Conam-lid ontvallen. Hendrik Simon Frederiks overleed op 17 november van dit jaar. Wij kenden hem als een betrokken lid, dat vrijwel nooit ontbrak op onze bijeenkomsten. Hendrik Simon Frederiks was niet alleen de oprichter van een groot transportbedrijf (nu bekend als HSF Logistics), maar ook als een enthousiast verzamelaar van antieke personen- en vrachtauto’s. In juni 2012 werd dit privémuseum speciaal geopend voor een groot aantal Conam-leden. De begrafenis heeft op 23 november in besloten kring plaatsgevonden. Wij zullen zijn aanwezigheid missen.

Nieuw boek van Henk Cloosterman

catalogus henk cloosterman30 augustus 2018: Conam-lid Henk Cloosterman publiceert een prachtige boekuitgave (of beter gezegd een fraaie catalogus) van zijn collectie desmomodellen en alle generaties Ducati (desmo)koppen. Dit boek is uiteraard te koop, zie hieronder voor de details:

Genaaid en gebonden in harde kaft, 297 x 210 mm (oblong); 200 grs.,
Geheel full colour (ca. 120 foto’s), bevat 68 p. + 4 p. omslag en 2 schutbladen.
Prijs € 27, = (inclusief verzendkosten). IBAN: NL16 INGB 0001 9900 75 (Nb: Met vermelding adresgegevens!)

Klik hier voor een voorbeeld van het boek!

Meer (bestel)informatie op de website van Henk: www.desmodromology.nl

Henk Cloosterman is te bereiken via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Conam nu ook op Facebook!

facebook
Degenen die een Facebook account hebben kunnen ons nu ook daar volgen. Het is de bedoeling om op Facebook natuurlijk de laatste updates van deze website te plaatsen, maar ook berichten en foto's die de website niet halen, omdat een vraag vaak snel kan worden opgelost. Klik hier voor de link waarmee je ons op Facebook kunt volgen.

Oproep voor het geven van een presentatie

2e conferentie 2De AHG, de SHAB en CONAM nodigen u graag uit voor hun tweede gezamenlijke Europese conferentie over de automobielhistorie. Deze conferentie zal van 29 tot 31 maart 2019 worden gehouden in het Louwman Museum, Leidsestraatweg 57, 2594 BB Den Haag, Nederland.

Tevens gaan er uitnodigingen naar gelijksoortige organisaties als AISA (Italië), AHA (Australië), UIA (Servië) en SAH (VS), en naar andere geïnteresseerde organisaties en individuen.

Tijdens de conferentie worden presentaties gegeven die zich zullen richten op onderwerpen met een grensoverschrijdend Europees of internationaal belang, of van algemeen belang zijn voor autohistorici.

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

Vrijdag 29 maart: aankomst, informeel diner in het hotel.
Zaterdag 30 maart: conferentie in het museum vanaf 09.00 uur, met een pauze voor de lunch, gevolgd door diner.
Zondag 31 maart: afhankelijk van het aantal presentaties, kan er op zondagmorgen nog een conferentiesessie plaatsvinden.

U kunt uiteraard de conferentie bijwonen, maar u kunt, indien mogelijk, ook een presentatie geven. Deze dient bij voorkeur in het Engels te worden gehouden. Bijbehorende PowerPointpresentaties moeten zoveel mogelijk worden ondertiteld in meer dan één taal, met name als de presentatie niet in het Engels wordt gehouden. De lengte van elke presentatie is voorlopig ingesteld op 30 minuten.

Houd er rekening mee dat het programma kan worden gewijzigd. De organisatoren behouden zich het recht voor om een deel van het programma te annuleren.

De organisatoren willen u graag oproepen om een presentatie in te dienen. De sluitingsdatum hiervoor is 1 oktober 2018. Geef een overzicht, inclusief de geschatte lengte en het aantal dia's.

Lees meer: Oproep voor het geven van een presentatie

De eerste kentekenplaat bestaat nog!

ND 00 01 DSC 0002 lr

4 november 2016: Eduard Hattuma vond een uniek historisch voorwerp: Het nummerbord ND-00-01, het eerste Nederlandse kenteken volgens het nog altijd bestaande landelijke systeem. De plaat is gefabriceerd door GEPAL in Den Haag. Dit bedrijf bestaat nog en is gevestigd in Zwijndrecht, De nummerplaat is in 1951 geschroefd op de voorbumper van de Ford Taunus 10M uit 1950 van de heer J.K.Leyen, directeur van het Verbond van Verenigingen van Veilig Verkeer. Het bevestigen van de nieuwe kentekenplaat gebeurde op nogal grove wijze met boorgaten door de N en de laatste nul. De laatste (zevende) eigenaar van de Taunus heeft de nummerplaat jarenlang bewaard tegen zijn garagemuur.

ND 00 01 DSC 0003 lr

 

En waarom werd begonnen met de letter 'N' en niet met bijvoorbeeld de 'A'? Lees het hier!

Alle garagebedrijven van Nederland op de Conam-site

Het Garageproject

Conam staat aan de vooravond van haar grootste project ooit: het Garageproject.

Conam moedigt de belangstelling voor de automobiel en motorrijwielhistorie aan. Steeds meer mensen hebben interesse in de Nederlandse auto- en motorgeschiedenis. Conam is een financieel gezonde vereniging met een groeiend ledental en daar past de ambitie bij om ook grote projecten aan te pakken. Conam heeft zich voorgenomen om al die dealers, agenten, concessionairs, subdealers en garagebedrijven van personenauto's, trucks en motorfietsen in kaart te brengen. Het Garageproject is het grootste Conam-project in de bijna 25-jarige geschiedenis van onze vereniging en het is helemaal 'des Conams'.

Anderen gingen ons voor

De directe aanleiding van het Garageproject is het dealerboek, waarover Conam-lid Dik Som in het Conam Bulletin van december jl. publiceerde. In dat dealerboek beschreef Renault-inspecteur J. Lewin in de jaren dertig alle Renault-agenten in Nederland plus hun concurrenten. Het boek is gemaakt voor gebruik binnen de Renault-organisatie en voorzien van foto's van alle beschreven garagebedrijven. Conam wil deze gegevens online op onze eigen website.

garage wagemakers tilburg 1

foto: Garage Wagemakers, Tilburg, circa 1930 (collectie  Dik Som)

Lees meer: Alle garagebedrijven van Nederland op de Conam-site

Copyright © Conam 2010-2019

All Rights Reserved.