logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Louwman & Parqui

1929rai louwmanP.W. Louwman (karikatuur uit het blad ‘De Autohandel’, 1929)

Het bedrijf Louwman & Parqui werd in 1923 opgericht door Pieter (Piet) Wijnand Louwman (1902-1964) samen met zijn toenmalige zakenpartner Arie Parqui (1900-1972). Aanvankelijk werden motorfietsen geïmporteerd en waren de beide firmanten Ford-dealer in Den Haag. Het bedrijf was gevestigd aan de Rijnstraat, vlakbij het toenmalige Staatsspoor, nu Den Haag Centraal Station.

In februari 1924 werd 'General Motor Import Co.' uit Den Haag importeur voor Dodge automobielen en vrachtwagens. De General Motor Import Co. was, voor zover bekend, een dochteronderneming van Louwman & Parqui. Twee maanden later (april 1924) werd de naam gewijzigd in Louwman & Parqui. Arie Parqui stopte met zijn activiteiten, maar de naam van het bedrijf werd niet gewijzigd.

File1044 19270801 SIB
Het pand aan de Parkstraat 24 te Den Haag, 1927foto hieronder: Het garagebedrijf aan de Lekstraat, circa 1930
louwman en parqui dodge garage 1
foto hieronder: De drie miljoenste Dodge voor het pand aan de Lekstaat, 1936. Voorop staat de 1914 Dodge Touring die nog steeds te zien is in het Louwman Museum.
louwman en parqui dodge garage 2
In 1935 kon Louwman tevens importeur worden van Graham automobielen, maar moest daarvoor wel een aparte firma oprichten, aangezien Graham niet samen met Dodge in één showroom wilde staan. Daarom werd in 1935 de NIMAG (Nederlandse Import Maatschappij Automobielen ’s-Gravenhage) opgericht. Van die onderneming was Arie Parqui heel even directeur, waarna Peter Louwman, de oudere broer van Evert, directeur werd. De import van Graham heeft slechts één jaar geduurd. Later importeerde NIMAG ook andere merken auto’s en motorfietsen. Daarnaast importeerde men ook Ferguson (later Massey-Ferguson) tractoren (klik hier voor een lijst van gevoerde merken).

dodge 19360200 louwman parqui RAI
Dodge op de RAI-tentoonstelling van februari 1936

Een ander onderdeel van Louwman & Parqui was de G.I.V.A. De afkorting G.I.V.A. stond voor 'Gecombineerde Import Van Automobielen'. Deze onderneming importeerde vanaf 1937 het merk DeSoto en na de Tweede Wereldoorlog Wendax en Lloyd. In 1967 werd de failliete boedel van Hino Nederland overgenomen en werd gestart met de import van het Japanse merk Hino. Dit duurde tot 1969. Tegenwoordig is G.I.V.A. dealer voor de merken Alfa Romeo en Jeep in Rotterdam.

Na de Tweede Wereldoorlog behield Louwman de import van Dodge, maar al gauw kwamen daar andere merken bij: bijvoorbeeld in 1948 het Engelse merk Singer, in 1950 gevolgd door het Amerikaanse merk Crosley en het Duitse Gutbrod.

standard-assemblage-1955-04-1
Standard assemblage
Begin 1953 werd Louwman & Parqui importrice van de producten van The Standard Motor Co., Ltd. te Coventry, maar een jaar later werd er toe overgegaan om het type Standard Eight “De Luxe” zelf te assembleren, omdat dit goedkoper was dan het importeren van in Engeland gebouwde auto’s. De assemblage gebeurde bij de N.V. Metaalindustrie Polynorm te Bunschoten en duurde tot eind 1955. Lees hier meer over de assemblage activiteiten.

In 1957 werd de verkoop van Dodge in Nederland overgenomen door Chrysler. Daarop schakelde Louwman over op Alfa Romeo. In 1969 kwam de leiding van het bedrijf, door het overlijden van Piet Louwman, in handen van diens zoon Evert Louwman. Onder zijn leiding kwam de doorbraak van het merk Toyota op de Nederlandse markt tot stand.

Owner of the collection Mr. E.V.N. Louwman 2010
Foto: Evert Louwman in 2010 (bron: Louwman)In 1964 nam Louwman de import van Toyota ter hand, het eerste Japanse merk in de toenmalige E.E.G. Een gedurfde ontwikkeling, want Japanse auto’s waren nauwelijks bekend en moesten opboksen tegen veel vooroordelen. In 1964 werden slechts 90 automobielen verkocht in Nederland. In 1970 waren dat er al 7.500 en dertig jaar later 34.000 (marktaandeel 5,0%). In 2006 leverde Louwman & Parqui B.V. de één miljoenste Toyota af. Dat was een hybride aangedreven Toyota Prius. Eind 2010 was het marktaandeel van Toyota tot boven de 10% gestegen.

img993 19651119 Autovisie
introductie Toyota in 1965 (bron: Autovisie)


louwman giva leidschendam
Het pand aan de Veurschestraatweg te Leidschendam, met de ingang van het automuseum, begin jaren zeventigIn juli 1981 werd het bedrijf, dat inmiddels gevestigd was aan de Veurschestraatweg in Leidschendam, verplaatst naar Raamsdonksveer. Op het industrieterrein Dombosch, pal aan de A27, werd op dertig hectare grond een nieuw opvallend bedrijfscomplex in gebruik genomen. In de visie van Evert Louwman kon de auto alleen tot zijn recht komen in een ruimte zonder pilaren en dus werd voor het hoofdkantoor en de centrale showroom voor een opvallende koepel of ‘dome’ gekozen.

Louwman raamsdonksveer
De koepel in Raamsdonksveer (bron: Louwman)
Tegenwoordig is Louwman & Parqui B.V. onderdeel van de Louwman Group. Andere zusterbedrijven binnen de Louwman Group zijn Louwman Retail (36 dealerbedrijven voor Toyota, Lexus, Suzuki, Dodge, Chrysler en Jeep), Alcredis Finance (financieringsmaatschappij), Nimag (importeur van Suzuki en Morgan), Louwman Logistics (opslag en distributie), Landport (importeur van accu’s en gereedschappen), Yokohama Nederland (importeur van banden) en het Louwman Museum. Begin 2012 kwam daar Louwman Exclusive bij; dit is een voortzetting van de failliete Hessing Groep, die de import en verkoop verzorgde van Rolls-Royce, Bentley, Lamborghini, Maserati en Bugatti. De import en distributie van Bentley en Lamborghini kwam in handen van Pon.

Dierenpark Wassenaar

In 1937 werd door Piet Louwman het Dierenpark Wassenaar opgericht, later voortgezet door zijn zoon Jan Louwman en zijn vrouw Hanneke. In 1985 ging het dierenpark failliet (lees hier meer over het dierenpark).

Een overblijfsel van het dierenpark is het toegangshek. Dit siert nu de toegang tot het automobielmuseum.

Museum Louwman

louwman museum den haag
Foto: Louwman museum in Den Haag
In 1934 begon Piet Louwman met het verzamelen van auto’s. Oudere auto’s, die klanten inruilden bij de aankoop van een nieuwe auto, werden beoordeeld op hun museale waarde. De auto’s die aan een aantal voorwaarden (authentiek, uniek, in goede staat e.d.) voldeden, werden in de verzameling opgenomen. Na de dood van Piet Louwman zette zijn zoon Evert het verzamelen voort. De verzameling werd aanvankelijk ondergebracht in een aantal gebouwen in Leidschendam. Later verhuisde de verzameling naar Raamsdonkveer. In 2010 werd in Den Haag, op de grens met Wassenaar een nieuw museum geopend (lees hier meer over het museum).

tekst: Nico van Dijk

bronnen:
60 jaar Nimag, artikel in het Conam Bulletin van december 1998