Boeken in voorbereiding

Diverse Conam-leden hebben een boek in voorbreiding:

Fons Alkemade: Toyota in Nederland.

Garage Pieper CoevordenConam-lid Fons Alkemade is bezig met het schrijven van een boek over Toyota in Nederland. Fons heeft inmiddels een breed netwerk opgebouwd van Toyota-mensen, die hem uit de eerste hand kunnen vertellen hoe de dealer- en importeursgeschiedenis is gegaan, maar Fons wil meer. Fons wil ook weten wat we vroeger nou eigenlijk vonden van die Japanse merken. In hoeverre heeft Toyota, net als andere Japanse automerken, in Nederland last gehad van sentimenten rondom de bezetting van Nederlands-Indië in WOII? Wanneer ebden die sentimenten weg? En hadden de Japanse merken niet het imago alles te kopiëren? Waren de Japanse merken niet zo op details geconcentreerd, dat ze controlelampjes hadden om te zien of de controlelampjes het nog deden? Fons wil een boek schrijven over mensen die iets met Toyota te maken hebben gehad en hun ervaringen en verhalen optekenen. Wat roept Toyota in ons land op aan herinneringen? Wat weet jij van Toyota in Nederland? Hoe heeft Toyota zich gemanifesteerd in de samenleving en hoe werd er over geschreven en gepraat? Beschik jij over informatie die Fons kan helpen er een fantastisch boek van te maken, mail hem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Piet Knijnenburg 200 copyright Wil ElbersWil Elbers heeft samen met andere mensen een boek geschreven over een van Nederlands bekendste motorcoureurs, Piet Knijnenburg, die hopelijk eind augustus 2016 98 (!!!) jaar wordt. Er wordt nog gezocht naar een uitgever.

 

 

 

Jan van der LitBuggy's in Nederland.

buggy aa 013 lit

Na 'Tussen Droom en Stroomlijn' (1984) en 'De Buggy, Onze Heilige Koe' (2000) werkt Conam-lid Jan van der Lit, samen met Henny Jore, aan zijn derde boek over buggy's. Het boek zal aandacht besteden aan het fenomeen dune buggy, dat zijn oorsprong vindt eind jaren 50, begin jaren 60 aan de zonnige westkust van de Verenigde Staten. De bedenker van de glasvezelversterkte polyester dune buggy Bruce Meyers, inmiddels bestempeld tot de 'peetvader van de buggy', veroorzaakte met zijn creatie 'Meyers Manx' in 1964 onbedoeld een ware buggyrage, welke in de VS duurde tot het begin van de jaren 70. Nederland en de rest van Europa volgden later; daar werd de buggy, na publicaties in diverse nationale en internationale autotijdschriften, eind jaren 60 'ontdekt' door zowel bedrijven, die graag een graantje van de rage mee wilden pikken, als menig liefhebbende particulier, die hobbymatig, in eigen schuur of garage, een oude Volkswagen Kever ombouwde naar een opvallend en hip wagentje. In het boek zal uitvoerig stil worden gestaan wie hier binnen Nederland en België bij betrokken zijn geweest en welke invloed zij daarmee hebben gehad. Elk in Nederland geproduceerde en op de markt gebrachte buggy (zowel compleet rijdend als in een zelfbouwkit) krijgt een apart hoofdstuk. Natuurlijk zal het boek aandacht besteden aan Bruce Meyers en zijn er fraaie buggy modellen te bewonderen in de rubriek 'Showroom'. Er komt een apart hoofdstuk over buggy miniaturen en speelgoed (waaronder die van Tamiya) en het boek zal, in het hoofdstuk 'Van Apal tot Zebu', voor een groot deel bestaan uit een overzicht (noem het gerust een catalogus) van nagenoeg alle buggy's, baja's, kit en replica cars, eigen ontwerp- en zelfbouwvoertuigen die ooit op een Nederlands kenteken zijn gezet. Voor met name dit deel is Jan nog op zoek naar meer informatie en hij verwijst hierbij graag naar zijn eerder geplaatste oproepen over een paar auto's. In 1972 bracht 'Arnhems Proto Conversions' van C.J. Dingjan de Hustler buggy op de markt. Kent iemand het adres van dit bedrijf? Wie kent 'Sj. de Vr.', die in 1971 een artikel over Maplex schreef. Ten slotte wil Jan ook graag in contact komen met de tekenaar Harm Mulder, die in 1969 voor de zaterdagbijlage van De Telegraaf een prachtige tekening van een buggy maakte. Stuur je reactie of tips naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

fisette garage 1931 maastricht

Jac Maurer: Maastricht 1898-1940

In de loop der jaren heeft Conam-lid Jac Maurer de nodige informatie over de opkomst van het automobilisme in Maastricht verzameld. Rond 1900 was dit de meest geïndustrialiseerde stad in het land, vooral door de aardwerkindustrie. De rally Parijs Amsterdam in 1898 ging door Maastricht en de eerste importeurs van grotere merken als Berliet, Delage, Renault en Nagant waren in Maastricht gevestigd. Jac heeft de intentie om dit alles in een boek te verwerken en zoekt foto's en wetenswaardigheden met betrekking tot het automobilisme in Maastricht in de periode 1898-1940. [foto:] Garage Fissette in Maastricht in 1931.
Boek verschijnt in 2017

Bert Visser: 100 jaar Visser carrosseriebouw.

Nog meer boeken?

Ter bevordering van boekuitgaven in de Conam-reeks heeft Conam voor haar leden een boekenfonds in het leven geroepen, met als doel schrijvers een klein financieel duwtje in de rug te geven bij stagnerende publicaties. Hiervoor dient wel aan een aantal voorwaarden te worden voldaan. Meer informatie bij de webmaster: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © Conam 2010-2020

All Rights Reserved.