logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Autodocumentatiebeurs Eerde opnieuw uitgesteld, nu op 29 januari 2022!

Let op! Vanwege de coronamaatregelen is de Autodocumentatiebeurs op zaterdag 30 oktober 2021 opnieuw uitgesteld. De nieuwe datum wordt nu zaterdag 29 januari 2022!

eerde 2021 10 30

Tentoonstelling auto's van Mahy

mahy tentoonstelling 2021Van 9 september tot 31 oktober 2021 houdt Mahy een tentoonstelling van een deel van hun enorme collectie in Vynckier Site te Gent.
Lees hier meer!

Het merk van dit autowrak is achterhaald!

autowrak scaldia rtv noord
22 juli 2021: Hoe ziet een auto eruit als hij vijftig jaar onder de grond heeft gelegen? En kun je dan nog zien wat voor merk het was? RTV Noord kwam met de oplossing. Lees hier hun verhaal. (bron foto: RTV Noord)

Hans Jurriëns overleden

Overlijdenskaart Hans Jurriens 225 juni 2021: Vandaag kregen we het bericht dat Hans Jurriëns op 68-jarige leeftijd is overleden. Naast lid van de Conam was Hans ook lid van de HGV, de Werkgroep Historisch Gemotoriseerd Verkeer die als doelstelling heeft het verzamelen en in kaart brengen van beeldmateriaal en documentatie van het historisch verkeer en vervoer in het land van Maas en Waal. Hans wist letterlijk alles over oude motoren en auto’s, zodat hij bijna altijd het juiste antwoord wist op de vele vragen in de rubriek ‘Gezocht’. De krant ‘De Gelderlander’ schreef vandaag een mooi artikel over Hans. Op de rouwkaart die we kregen staat “Your last ride will be your best ride in a Chevy’. En zo gaat het ook gebeuren.

Hogra - een stoere vrachtwagen uit Ravenstein

hogra omslag vs3Binnenkort verschijnt er een boek over het roemruchte Nederlandse vrachtwagenmerk HOGRA. Het is het eerste boek over HOGRA dat ooit op de markt is verschenen. Het boek bestaat uit 128 pagina's (hardback-A4 formaat) en beschrijft de hele geschiedenis van het merk. Daarnaast is er aandacht voor gerestaureerde HOGRA's, schaalmodellen, technische specificaties, advertenties en bouwtekeningen. Het boek is rijk geïllustreerd met 156 zwart-wit en 44 kleurenfoto's. De prijs van het boek bedraagt € 29,90 (inclusief verzendkosten binnen Nederland). Heeft u belangstelling? Neem dan contact op met auteur Wobbe Reitsma via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Uitgeverij De Alk via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een lintje voor Wim Oude Weernink

Collage WOW Onderscheiding
Op 26 april werd Wim Oude Weernink, onze hoofdredacteur van het Conam Bulletin, door de burgemeester van Olst-Wijhe, de heer Ton Strien, onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Vooral zijn verdiensten als journalist en publicist vormen de basis voor deze onderscheiding. Hij heeft immers jarenlang gewerkt als autojournalist en analist voor nationale en internationale autobladen. Wim had ook een eigen automagazine: AutoSelekt. Verder treedt Wim op als jurylid bij diverse nationale- en internationale Concours d'Elegance. Tevens werd hij geroemd vanwege zijn vele publicaties over het automerk Lancia en Spijker. Ook zijn bemoeienis met het lokale erfgoed in de vorm van de Molen Bökkers Mölle kwam ter sprake. Namens Conam van harte gefeliciteerd met deze onderscheiding, Wim!

De 3e Europese Conferentie voor Autogeschiedenis

UPDATE: De conferentie is uitgesteld en wordt nu gehouden van 1-3 april 2022!

conferentie 20201019
19 oktober 2020: Thomas Ulrich van de AHG en Anders Ditlev Clausager van de SAHB zijn begonnen met de organisatie van de Derde Europese Conferentie voor Autogeschiedenis volgend jaar bij het Museo Nazionale dell'Automobile. De conferentie wordt gehouden van 1 tot 3 oktober 2021 in het Mauto, Corso Unità d'Italia 40, Turijn, Italië. Uitgenodigd zijn ondermeer AHA (Australië), AHG (Duitsland), Conam (Nederland), PHAF (Frankrijk), SAH (VS), SAHB (Groot-Brittannië) en UIA (Servië), evenals andere geïnteresseerde organisaties en individuen.
Tijdens de conferentie worden presentaties gegeven die zich zullen richten op onderwerpen met een gren-soverschrijdend Europees of internationaal belang, of die van algemeen belang zijn voor autohistorici.

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

Vrijdag 1 oktober: aankomst, diner in het hotel.
Zaterdag 2 oktober: conferentie in het museum vanaf 09.00 uur, met lunch, gevolgd door diner.
Zondag 3 Oktober: een ochtendsessie van verdere presentaties, eindigend om 12.00 uur.

Presentaties dienen in het Engels te worden gegeven, met bijbehorende Powerpoint-presentaties. De lengte van elke presentatie is voorlopig vastgesteld op 30 minuten, met daarna 10 minuten voor vragen en dis-cussies. Houd er rekening mee dat het programma kan worden gewijzigd. De organisatoren behouden zich het recht voor om een deel van het programma te annuleren.

De organisatoren willen u graag oproepen om een presentatie in te dienen. De sluitingsdatum hiervoor is 1 april 2021. Geef een samenvatting, inclusief de geschatte lengte en het aantal dia's. Neem contact op met:
Anders Ditlev Clausager, in het Verenigd Koningkrijk,
of Thomas Ulrich, in Duitsland.
www.pan-european-automobile-history.com/

Typisch Nederlands mobiel erfgoed

mobiel erfgoed kunsthalIn de Kunsthal te Rotterdam is momenteel de (voorlopig alleen digitale) tentoonstelling ‘Het Museum van Nederland”. Hierin is niet alleen ruimte gemaakt voor de fiets waarmee ‘De Kneet’ in 1985 de Amstel Gold Race won, een stroopwafelijzer of de trouwpakken van het eerste homostel dat elkaar in Nederland het jawoord gaf, maar ook voor het typisch Nederlands mobiel erfgoed. Lees hier het artikel dat Conam-lid Herman Steendam er voor de Fehac over geschreven heeft.

NCAD sluit deal met FIVA

ncad deal met fivaOnlangs sloot het Nederlands Centrum voor Autohistorische Documentatie in Helmond een deal met de FIVA, de wereldwijde federatie voor de wereld van de klassieke motorvoertuigen (zie fiva.org).
De komende tijd zal het NCAD als helpdesk fungeren voor vragen die de FIVA ontvangt van leden en nationale federaties. Dat kunnen vragen zijn over specifieke auto's maar ook over meer algemene thema's uit de autogeschiedenis of op het gebied van erfgoed.
Dit en ander nieuws over het NCAD is te vinden in de net uitgekomen nieuwsbrief van het NCAD.
Iedereen die belangstelling heeft voor het reilen en zeilen van het NCAD kan zich vrijblijvend en gratis op deze nieuwsbrief abonneren door een bericht te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Op de foto links de Nederlander Jos Theuns, bestuurslid van de FIVA en Jens-rijder, rechts NCAD centrummanager Fons Alkemade.

Theun Zijlstra overleden

theun zijlstra 201519 december 2020: Helaas hebben wij nu pas vernomen dat ons lid Theun Zijlstra op 7 oktober van dit jaar is overleden. Theun was een zeer gewaarde specialist op alles wat met DAF te maken had. Naast Conam-lid was hij dan ook de oprichter en eerste voorzitter van de DAF-club. Hij werd naar zijn laatste rustplaats gebracht met zijn geliefde DAF Pick-up en een DAF Pony. Klik hier voor foto’s van de begrafenis.

Een nieuw tijdschrift

rare unique vehiclesPal Negyesi vraagt onze steun met betrekking tot een door hem opgezet nieuw, driemaandelijks, Engelstalig, 96 pagina's tellend tijdschrift over autogeschiedenis, getiteld ‘Rare & Unique Vehicles’.

Elk nummer krijgt een centraal thema, plus speciale artikelen over jubilea en de rubriek ‘Spin the Globe’. Het thema voor het eerste nummer is ‘stroomlijn’ met speciale aandacht voor Paul Járay, de Wikov "35" Kapka, Stout Scarab en meer. Daarnaast wordt gekeken naar de Victoria K1 - de eerste motorfiets met BMW-motor uit 1920 en 50 jaar Bond Bug. De Spin the Globe-sectie bevat een op Trabant gebaseerde buggy uit Hongarije, een Franse auto uit 1901 die aan alle geschiedenisboeken is ontsnapt, een Australische coupé en meer. ‘Rare & Unique Vehicles’ is uitsluitend verkrijgbaar via een abonnement. Elk nummer kost € 9,90 - een jaarabonnement is € 34,90 voor vier nummers.

Lees meer over het eerste nummer op zijn website https://rareandunique.media

Nieuw bestuur en management voor het NCAD

fons alkemade ncadHet Nederlands Centrum voor Auto Documentatie (NCAD) in Helmond is bestuurlijk vernieuwd. Na tien jaar hebben directeur Jan Wouters en centrummanager Margaretha Werinussa het NCAD verlaten. Hun taken zijn overgenomen door Fons Alkemade (foto). Fons was in 1998 en 1999 ook al betrokken bij het toen nog in Arnhem gevestigde NCAD. Tevens is het stichtingsbestuur van het NCAD grotendeels vernieuwd. Peter van der Koogh heeft na zeventien jaar het bestuur verlaten. Hij was tien jaar voorzitter en is in die functie opgevolgd door autojournalist Wim Oude Weernink met Willem Posthumus Meyjes als secretaris. Verder traden Pim van de Werd en Lambert van der Meulen toe tot het bestuur. Marc van Doorne (penningmeester), Jean Pierre Heijster en NCAD-oprichter Gijs Mom behouden vooralsnog hun bestuurszetel.

Het NCAD beheert een groot auto-historisch archief met documenten, boeken en beeldmateriaal dat door particulieren, instanties en wetenschappers geraadpleegd kan worden. Ook vrachtauto’s, bussen en motoren zijn in het archief te vinden.

“Ik ben heel blij met de grote diversiteit die nu in het bestuur is ontstaan. Als manager maak ik dankbaar gebruik van de netwerken en expertises van de oude en nieuwe bestuursleden. Maar ik voeg daar direct aan toe dat ook de kennis en inzet van onze vrijwilligers essentieel zijn. De afgelopen maanden waren lastig door Covid-19 maar we gaan nu weer vol energie aan de slag”, aldus Fons Alkemade in zijn nieuwe functie bij het NCAD.

Op zaterdag 26 september heeft het NCAD open huis. Dan zal tevens aandacht worden besteed aan ‘125 jaar motorfiets in Nederland’ met een expositie en een lezing. Belangstellenden kunnen onder andere een originele Hildebrand & Wolfmüller uit 1895 bewonderen.

www.ncad.nl

APK-vrijstelling bij 50 jaar eindelijk goedgekeurd door het parlement

APK-vrijstelling bij 50 jaar eindelijk goedgekeurd door het parlement
(bron Fehac)

De Eerste Kamer heeft op 19 mei jl. een wijziging van de Wegenverkeerswet goedgekeurd om alle tractoren te gaan voorzien van een kenteken. Daarnaast werd voor snelle tractoren een APK verplicht en gelijk met die nieuwe APK-categorie werd besloten om alle voertuigen ouder dan 50 jaar vrijstelling te verlenen van de APK.

Inlossen van een oude toezegging
Met die vrijstelling wordt een ruim vijf jaar oude toezegging van de overheid eindelijk ingelost. Nu is de RDW aan zet om de vrijstelling ook daadwerkelijk in te gaan voeren. Dus nog even een paar maanden geduld voordat alle voertuigen uit de ‘sixties’ en daarvoor nooit meer op bezoek hoeven bij de APK-keurmeester. De FEHAC heeft zich al heel lang ingezet - en dat is nu eindelijk met succes bekroond! - om dit resultaat te bereiken.

Nieuw boek: De c van Citroën

Citroen Bram Dieleman18 november 2019: Bram Dieleman is de schrijver van een zojuist verschenen boek: De c van Citroën. de eerste kleine Fransche wagen in groote serie vervaardigd, de 5 p.k.

“Je weet wel, die gele Citroëntjes, die worden klaverblaadjes genoemd, wist je dat?”

Een veelgehoorde uitspraak. Dit komt waarschijnlijk, omdat de kleine Citroën een bekende klassieker is en, zo wordt verondersteld, dat die allemaal Klaverblaadje worden genoemd.
In publicaties, ook Franse uitgaven, komt deze fout veelvuldig voor.
De veelvoorkomende kleur geel is in Klaverblad uitvoering nooit geleverd en de 10 P.K. die in dezelfde hoedanigheid leverbaar was, wordt ook dikwijls aangezien voor een 5 P.K.
Een Nederlandstalig boek dat uitsluitend de 5 P.K. bespreekt was er nog niet. Om dit te doorbreken is er nu “de c van Citroën’. De ‘c’ in de titel is klein gehouden, omdat het de kleinste Citroën is die in de jaren twintig werd gebouwd.
In Nederlandse advertenties leest men: ‘La première voiture française construite en grande série’, ‘De eerste fransche automobiel in groote serie vervaardigd’ en ‘De eerste fransche wagen in groote serie vervaardigd’.
‘De eerste kleine fransche wagen in groote serie vervaardigd’ is daardoor een welkome aanvulling op de titel.
Het feit dat in deze uitgave wordt geschreven over 5 P.K. komt oorspronkelijk uit publicaties van de N.V. Automobiles Citroën.

U kunt kennis nemen van verschillende typen en modellen, andere gedaanten, wetenswaardigheden en miniaturen aangaande de kleine C van Citroën.
Betreffende techniek is het niet de bedoeling geweest er een werkplaatshandboek van te maken, daarom alleen vermelding van belangrijke zichtbare delen.

De c van Citroën, 352 bladzijden in A4 formaat.

Prijs boek € 39,50 / incl. aangetekende verzending € 49,50.
IBAN: NL64 RABO 0328 3373 07 t.n.v. A.J.Dieleman

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Documentaire over Araun Gordijn

De documentaire die gemaakt is over de schilder Araun Gordijn, bekend van zijn schilderijen met auto's en benzinestations is nu ook on-line te zien! https://www.youtube.com/watch?v=hdQo16gCCeg&feature=youtu.be

Garagebedrijven van Nederland op de Conam-site

Het Garageproject

Conam staat aan de vooravond van haar grootste project ooit: het Garageproject!
Klik hier voor meer.