logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Herman Steendam Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

herman steendam onderscheiden
Op 26 april 2022 is Conam-lid en FEHAC-redacteur Herman Steendam benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De versierselen werden hem opgespeld door burgemeester Inge Nieuwenhuizen van de gemeente De Wolden. Herman Steendam ontving de Koninklijke onderscheiding vanwege zijn grote verdienste als vrijwilliger bij diverse instellingen en organisaties. Voor de Federatie van Historische Automobiel- en Motorfietsclubs FEHAC verzorgde Herman Steendam jarenlang als redacteur de publicaties. Conam feliciteert Herman van harte met zijn welverdiende onderscheiding.

De 3e Europese Conferentie voor Autogeschiedenis

conferentie 2022 Torino
20 april 2022: Na het grote succes van de Europese Conferentie voor Automobielgeschiedenis 2017 in Mulhouse/Alsace en 2019 in Den Haag, is nu, na twee keer uitstel, de uitnodiging voor de derde "Europese Conferentie voor Automobielgeschiedenis" van 14 - 16 oktober 2022 in Turijn Italië beschikbaar, met alle relevante data en een lijst van papers.

De conferentietaal is Engels en alle presentaties zullen in het Engels worden gegeven.

De organisatoren, Anders Ditlev Clausager en Thomas Uhlrich zouden het fijn vinden u op deze conferentie te mogen verwelkomen.

De uitnodiging kunt u hier downloaden!

Aarzelt u niet de uitnodiging aan andere belangstellenden door te geven.

Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met:
Anders Ditlev Clausager, in het Verenigd Koninkrijk,
of Thomas Ulrich, in Duitsland.
www.pan-european-automobile-history.com/

Autodocumentatiebeurs Haaren op 21 mei 2022

De eerstvolgende Autodocumentatiebeurs wordt gehouden op zaterdag 21 mei 2022. LET OP: het adres is nu in Haaren, lees hier de uitgebreide aankondiging.

autodocumentatiebeurs haaren 20220521

Hans Stoovelaar overleden

hans stoovelaar 1935 2022
Op 30 januari 2022 is op 86-jarige leeftijd ons lid Hans Stoovelaar overleden. Hans was vanaf de beginperiode lid van Conam en is indertijd zowel penningmeester als redacteur van het Conam Bulletin geweest. Velen zullen zijn naam kennen van de boeken van zijn hand over DAF. Hiermee is hij begonnen in 1998 met het boek ‘DAF in Amsterdam’ en sinds die tijd heeft hij zeker twaalf boeken over dit merk gepubliceerd. Wij condoleren zijn familie met dit verlies.

Foto hierboven: Hans Stoovelaar tijdens een boekpresentatie in 2010 (foto Ben Pas)

De Maastrichtse Autopioniers

Een nieuw boek van Conam lid Jac Maurer: 
de maastrichtse autopioniers 1634636916
Een autoloos Maastricht is nu ondenkbaar. Vóór 1900 weten de inwoners van deze stad niet beter. Een automobiel is dan nog nauwelijks gekend in de Limburgse contreien. Dit boek beschrijft de opkomst van het automobilisme in de Limburgse hoofdstad, toen de meest geïndustrialiseerde stad van Nederland. Het is een nog niet eerder verteld verhaal.
Antwoord wordt gegeven op vragen als: wie zijn de Maastrichtse autopioniers, hoe zien de eerste auto’s eruit, wie verkoopt ze?
Het verhaal -tot 1940- wordt geïllustreerd met veel afbeeldingen en foto’s van Maastrichtse auto’s en garagebedrijven, veelal nooit eerder gepubliceerd. Zichtbaar wordt hoe de auto zelf verandert van een eenvoudig voertuigje tot een gestroomlijnde limousine. Hoe het luxepaardje van de rijken zich ontwikkelt tot gebruiksvoorwerp van een grotere groep inwoners, zowel voor particulier als voor zakelijk gebruik. En ook: hoe Maastricht verandert door de komst van het automobiel. Met de vestiging van de eerste importeurschappen van Renault, Berliet, Delage en Nagant is Maastricht een belangrijke schakel in de vroege Nederlandse automobielgeschiedenis.

Jac Maurer
Jac Maurer schrijft regelmatig artikelen over autohistorische onderwerpen. Eerder verschenen zijn boeken ‘Gebr. Nefkens N.V., een eeuw autohistorie’ en ‘Renault, 100 jaar in Nederland’. Hij is onder meer lid van de Contactgroep Automobiel- en Motorrijwielhistorie (CONAM).

Deze uitgave kwam tot stand, mede met ondersteuning van Contactgroep Auto- en Motorrijwielhistorie (CONAM), en het Historisch Centrum Limburg Maastricht.

ISBN: 9789079226887|Pagina's: 168|

Jan Muntinga overleden

23 november 2021: Deze week kregen wij het trieste bericht dat ons lid Jan Muntinga is overleden. Jan is zijn hele leven een ‘automan’ geweest. In 1967 kwam hij in dienst bij Louwman & Parqui, waar hij tot aan zijn pensioen heeft gewerkt. Jan is tachtig jaar oud geworden.
Op onderstaande foto uit 1975 overhandigt Jan (rechts) namens importeur Louwman de 50.000ste Toyota aan dealer Van der Linden in Meppel.

muntinga 021 11 23

Nieuw boek: Een familie van ondernemers

Zaterdag 20 november is in kleine kring het lange verwachtte boek ‘Een familie van ondernemers, Jos L. van der Meulen-Ansems en volgende generaties’ gepresenteerd. Heel toepasselijk was de Automotive Campus in Helmond als locatie gekozen. In 400 pagina’s wordt de Van der Meulen-geschiedenis beschreven die start in 1886 met de overname van een smederij aan de Kerkstraat in Helmond door Jos L. van der Meulen en die 135 jaar later eindigt bij de sloop van wat eens die smederij was. Zijn zonen, klein- en achterkleinzonen bouwen dit bedrijf uit.
In het boek beschrijft Paul Vlemmings, samen met Piet, Monique en Lambert van der Meulen, het verhaal van deze ondernemende familie. Het is een geschiedenis van ijzerwaren, kachels, fornuizen en jachtartikelen. Van fietsen, motoren en automobielen. Van een ontspanningsoord met vliegveld en vliegmachines. Van auto-, schade-, verhuur-, taxi-, en leasebedrijven. Van benzinestations en van Jumbo, fabrikant van vrachtwagens, aanhangers en opleggers.
135 jaar ondernemerschap, samengebracht in dit boek met vele originele en unieke foto’s. Een must voor iedereen met interesse in geschiedenis en van de ontwikkeling van automotive in Nederland en in het bijzonder de regio Helmond / Eindhoven. 
Het unieke boek is voor € 39,95 verkrijgbaar bij de boekhandels Van Piere in Eindhoven, De Ganzeveer in Helmond en de Bruna in Waalre.

Advertentie voor boekenhandel

Het merk van dit autowrak is achterhaald!

autowrak scaldia rtv noord
22 juli 2021: Hoe ziet een auto eruit als hij vijftig jaar onder de grond heeft gelegen? En kun je dan nog zien wat voor merk het was? RTV Noord kwam met de oplossing. Lees hier hun verhaal. (bron foto: RTV Noord)

Hogra - een stoere vrachtwagen uit Ravenstein

hogra omslag vs3Binnenkort verschijnt er een boek over het roemruchte Nederlandse vrachtwagenmerk HOGRA. Het is het eerste boek over HOGRA dat ooit op de markt is verschenen. Het boek bestaat uit 128 pagina's (hardback-A4 formaat) en beschrijft de hele geschiedenis van het merk. Daarnaast is er aandacht voor gerestaureerde HOGRA's, schaalmodellen, technische specificaties, advertenties en bouwtekeningen. Het boek is rijk geïllustreerd met 156 zwart-wit en 44 kleurenfoto's. De prijs van het boek bedraagt € 29,90 (inclusief verzendkosten binnen Nederland). Heeft u belangstelling? Neem dan contact op met auteur Wobbe Reitsma via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met Uitgeverij De Alk via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een lintje voor Wim Oude Weernink

Collage WOW Onderscheiding
Op 26 april werd Wim Oude Weernink, onze hoofdredacteur van het Conam Bulletin, door de burgemeester van Olst-Wijhe, de heer Ton Strien, onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje Nassau. Vooral zijn verdiensten als journalist en publicist vormen de basis voor deze onderscheiding. Hij heeft immers jarenlang gewerkt als autojournalist en analist voor nationale en internationale autobladen. Wim had ook een eigen automagazine: AutoSelekt. Verder treedt Wim op als jurylid bij diverse nationale- en internationale Concours d'Elegance. Tevens werd hij geroemd vanwege zijn vele publicaties over het automerk Lancia en Spijker. Ook zijn bemoeienis met het lokale erfgoed in de vorm van de Molen Bökkers Mölle kwam ter sprake. Namens Conam van harte gefeliciteerd met deze onderscheiding, Wim!