logo 1
Contactgroep Auto- en Motorrijwiel Historie

Van Eerten, Edesche Carrosserie Fabriek

edesche carrosserie fabriekWillem Alexander (Sander) van Eerten geboren op 15 oktober 1885 was wagenmaker van beroep. In zijn jonge jaren leerde hij het vak bij Köhler in Zutphen, daarna werkte hij vele jaren bij Veth in Arnhem.

Anno 1924 begon hij voor zichzelf. Hij nam de bestaande wagenmakerij van Dronkelaar over op de hoek van de Grotestraat en de Torenstraat in Ede. In 1927 kwam z'n broer Egbertus (Bertus) in de zaak. De Edesche Carrosserie Fabriek verhuisde begin jaren dertig naar de Brouwerstraat in Ede.

edesche-onbekend-2

In het begin werden alleen boerenwagens gemaakt maar omstreeks 1926 werd voor het eerst een laadbak op een auto-onderstel gemaakt, voor zover bekend een T-Ford. De afnemer was garage Bakker in Wageningen. Een tweede auto voor bodedienst Holland volgde en kort daarna werden er ook personen-, en andere vrachtwagens gebouwd.
In 1929 werden de eerste autobussen gebouwd. De eerste klant was een bedrijf te Dieren en al spoedig kwamen er orders uit Arnhem (Matser) en Hilversum (Gooilander).

Blijkbaar werd in de eerste jaren het laswerk uitbesteed, zie bv onderstaand krantenbericht van 11 juni 1932
"Edesche Carrosseriefabriek aan Brouwersstraat van gebroeders Van Eerten bouwt touringcar. Willemsen – Torenstraat, leverde de ijzeren onderbouw".


edesche carrosserie fabriek gooilander
De gebroeders van Eerten bewezen behalve hun vak ook hun tijd te verstaan. Al voor de oorlog exposeerden ze hun producten op de RAI-tentoonstelling. Ook na de oorlog gaven ze daar acte de presence. Waren de eerste bussen nog hoekig en eenvoudig, later werden het sierlijke en gestroomlijnde wagens.
Eind 1953 werd het pand van schilder Brouwer aan de Ketelstraat gekocht. Hier werd de spuiterij gevestigd.

Behalve bussen werden tot de jaren zestig jaren ook bestelwagens, vrachtauto's en opleggers gebouwd. Zo werden voor de PTT meerdere Opel Blitz ingericht als meetwagen, voor Slachterij en Vleeswarenfabriek Stroomberg uit Ede een Volkswagen Transporter de laadruimte geheel bekleed met polyester en voor Houthandel Tulp Krüpp trekkers voorzien van een cabine en opleggers gebouwd voor het houttransport.

De maatschappelijke ontwikkelingen maakten rond 1960 een einde aan de bouw van autobussen. De concurrentie van grote binnenlandse, maar ook Belgische autobusbouwers was er de oorzaak van dat men met de bouw van bussen stopte. In 1960 overleed Bertus en kwam de leiding van het bedrijf steeds meer terecht bij de zoon van Sander; Gerrit Peter van Eerten. Het bedrijf is toen overgeschakeld op schadeherstel van personenwagens en bestelbusjes en in deze branche is het bedrijf (met een van de eerste spuitcabines in Nederland) succesvol geweest. Als gevolg van de herinrichting van het centrum van Ede moest het pand aan de Brouwerstraat worden verlaten en werd het bedrijf begin 1973 opgeheven.

Edesche-brouwerstraat

Brouwerstraat, Ede

 

 

 

 

 

 

 

 edesche-lorraine-ditrich

(waarschijnlijk) een Lorraine-Dietrich van circa 1913, (waarschijnlijk) uit de tijd dat Sander van Eerten bij Veth werkte.

 

 

 

 

 

 

 

edesche-Lobitsche-Autodienst

Autobus van de Lobitsche Autodienst op een Graham Brothers chassis, circa 1930

 

 

 

 

 

 

 

 

Edesche-AH-NM NEW

 

 

 

 

 

 

 

 Edesche-P.H.-van-Wees-Utrecht

 

 

 

 

 

 

 

 Edesche-Stoomwasscherij-Beeklust-loenen

Carrosserie voor Stoomwasscherij Beeklust te Loenen

 

 

 

 

 

 edesche-L-vd-linden-Daf

Opbouw op een DAF-aanhangwagen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Edesche-Trekker-International

Cabine op een International

 

 

 

 

 

 

 

 
edesche-L-vd-linden-twee

 

 

 

 

 

 

 

 Edesche-G-Heij-2

 

 

 

 

 

 

 

 ECF-Bedford

 

Deze Bedford is uit 1936 en is de oudst bekende Bedford bus, hij is jarenlang gebruikt als camper en was daarna eigendom van het Noordelijk Bus Museum. Helaas is de Bedford op 18 april 2011 bij een brand verloren gegaan.
 

 edesche carrosserie 1936070

 

advertentie uit de Edesche couranten van juli/augustus 1936

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

edesche carrosserie 1936080

 

artikel uit de Edesche Couranten van 1 augustus 1936

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Edesche-VIOS-69-RAI

 

januari 1938

 

 

 

 

 

 

 Edesche-VIOS--69-Diamond-T

Autobus voor de VIOS op een Diamond-T chassis, 1938

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hendriks 8 1
Een Ford Transit (chassistype 149-59B), voorzien van een ECF carrosserie (bouwnummer 067) uit 1947. Het betreft bus nr. 8 van busbedrijf L. Hendriks uit Zevenaar. Later met kenteken NB-52-66. Het chassis (uit 1946) was oorspronkelijk toegewezen aan Aalbers te Oosterbeek. Deze werd echter gelijk doorverkocht aan L. Hendriks. Het voorfront is toch wel bijzonder uitgevoerd.Diamond T bus DETO 1 bj. 1947 met ECF carrosserie nr
Ook een Diamond T bus van de DETO kreeg van ECF een bijzonder frontaanzicht.
Ford transit 1947 vera deventer ecf
Deze bus van de VERA (= Verenigde Autobedrijven, opgericht op 1 november 1946 en gevestigd te Deventer), kwam in 1947 in dienst. De carrosserie was vervaardigd door de Edesche Carrosserie Fabriek (ECF) te Ede (Gebr. Van Eerten). Was gebouwd op een Ford Transit chassis (type 149-59B). Carrosseriebouwnummer was 068. Deze bus had het wagenparknummer 11. Provinciaal nr. E-21575, later kenteken NB-41-52.
Het busbedrijf VERA verzorgde in Deventer de stadsdienst. Daarnaast ook tourdiensten, vandaar dat de (meeste?) bussen ook voorzien waren van het opschrift “VERA Tours”.
De VERA beëindigde het busbedrijf in 1955/56. De stadsdienst was in mei 1955 overgenomen door de GTW.


ECF-International

Deze International is in 1951 geleverd aan de firma Matser en is sinds 2013 opgenomen in de Stichting Historische Bedrijfsvoertuigen Nederland.

 

 

 

 

 
edesche-PTT-achterzijaanzicht

meetwagen voor de PTT

 

 

 

 

 

 

 

 Edesche-PTT-interieur-1

interieur van de meetwagen 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
tekst en foto's Gerrit van Eerten